divendres, 9 de setembre del 2005

Mort d´un pi centenari a Blanes

Blanes obre expedient a l´empresa per la mort d´un pi centenari

El pi centenari situat a l´avinguda Europa de Blanes, davant el Mercadona, no sobreviurà a les obres que s´estan fent al seu voltant. Segons el regidor d´Urbanisme del municipi, Joan Puig (ERC), «l´informe diu que el pi ja no es pot salvar encara que realment no se sap quina ha estat la causa de la seva mort».
De fet, les obres de l´avinguda Europa inclouen un parc i zones verdes molt àmplies, a més d´edificis a la vora. Segons Joan Puig, «les obres es van aprovar en el Pla Parcial i allà hi havia el pi, i quan es va saber que l´arbre es veia afectat, l´empresa va emprendre un pla d´actuació sobre el pi, però ja era tard». Tot i saber-ne l´estat en què es troba i que ja és insalvable, segons Puig, «no se sap exactament què ha causat el seu mal estat; hi ha informes que potser l´empresa va tallar unes branques però també la situació en què està, al costat d´unes obres, poden haver-lo afectat per no haver posat gaire cura a l´hora d´intentar compaginar obres d´urbanització i espai natural del lloc». Per la seva part, segons el republicà al consistori municipal, «l´empresa al·lega que el pi ja estava malalt abans de començar les obres». Tot i no poder salvar un dels arbres centenaris de Blanes, el regidor d´Urbanisme va assegurar que l´Ajuntament ha obert un expedient a l´empresa constructora per tal que assumeixi la seva responsabilitat en la mort de l´arbre.
El cost de responsabilitat que, segons Puig, es demanarà, «no serà només pel preu mateix del pi sinó també perquè pertany al patrimoni municipal i per la seva situació d´arbre centenari». Sobre això, va puntualitzar: «No obstant això, cal aclarir que aquella és una zona urbanitzable i, per tant, s´hi poden fer obres, i el tema de la preservació dels arbres al voltant d´unes obres no està regulat».

C. GONZÁLEZ, BLANES.
Diari de Girona. 09.09.2005
~
· Article publicat al Diari de Girona el 09.09.2005
~