dimecres, 3 d’agost del 2005

Un bosc cremat necessita un segle per regenerar-se

La meitat dels boscos que han patit un incendi es regeneren de forma natural. Aquest, però és un procés molt lent, que dura un segle. A més, és necessari que a les zones cremades hi hagi llavors sense calcinar que puguin servir de matèria prima perquè neixin nous arbres. Al Bages, una zona molt castigada pels incendis en diferents anys, es poden apreciar boscos en diferents fases de regeneració.

Perquè un bosc torni a tenir l’aspecte que tenia abans de cremar-se han de passar uns 100 anys. Ara fa un mes que una zona del Bages va ser devastada pel foc, i els experts confien en la natura perquè el bosc es regeneri. Tot i així, és un procés lent i que en ocasions necessita una supervisió.

Així, segons explica Ignasi Rodríguez, Subdirector General de boscos de la Generalitat, els experts analitzen com evoluciona els procés de regeneració, si cal s’inicien tasques de repoblació d’arbres i, a més, es fan treballs de selecció per anar reduint la densitat d’arbres.


Les diferents etapes de regeneració


La comarca del Bages s’ha vist afectada en nombroses ocasions pel foc i això permet apreciar les diferents fases de la regeneració forestal. Així, per exemple, en la zona incendiada fa dos anys, ara han començat a aparèixer els primers pins. 11 anys han fet falta perquè altres zona devastades els pins assoleixin 1 metre i mig d’alçada.


Finalment, els boscos que es van cremar fa 25 anys, tot i que semblen totalment recuperats, els arbres encara són massa joves per fer llavors. Per tant, si es tornessin a cremar, la regeneració natural seria pràcticament impossible.

Article de "XTVL Xarxa de Televisions Locals"
Publicat a La Malla el 2/8/2005.
·